
Reinout Rupert 3K2
De titel : Wie niet weg is wordt gezien.
De schrijfster: Ida vos
De uitgever: Leopold
De uitgave van het eerste jaar: 2006
Samenvatting
boek begint in Rotterdam , waar Rachel (de hoofdpersoon) woont, samen met haar zus Esther en haar ouders. Het is aan het begin van de oorlog. Die avond moeten ze oefenen leren te verduisteren, het eerste teken voor Rachel dat de oorlog begint. De dag daarna staat het gezin tussen veel mensen op de Beukelsdijk, waar soldaten op en neer marcheren. Dit marcheren is nog maar het begin zegt de vader van Rachel. Dan moeten ze verhuizen vanwege het bombardement op Rotterdam naar Rijswijk. Daar woont familie van haar, en ze gaat samen met haar neefje, Leo, naar school. Het gaat van kwaad tot erger voor de joden, en zo komt het dat Rachel samen met haar gezin moet onderduiken. Haar eerste adres is bij een pastoor, waar ze een hele lange periode blijft totdat er een kapelaan benoemd wordt die bij de pastoor gaat wonen, (een kapelaan, is iemand die de pastoor helpt, een assistent) en dus moeten ze bij de pastoor vandaan. Daarna komt Rachel en haar gezin in Hoorn, dat haar tweede onderduikadres is. Dat huis is nog krapper dan het huis van de pastoor, en er komen alsmaar meer mensen bij, maar na een korte tijd is het niet meer veilig, en moet ze een ander onderduikadres zoeken. Zo komt ze bij een nieuw adres: Venhuizen, bij twee aardige mensen. Maar toch is Rachel heel erg veranderd sinds ze moest onderduiken. Ze durft haast niets meer en is heel bang dat ze gepakt wordt door de Duitsers. Ze verblijft er samen met haar zusje Esther. Haar vader en moeder moeten naar een ander adres. Ze mogen hun ouders één keer in de maand zien. Ook hoort ze dat haar opa en Oma naar een concentratiekamp zijn gestuurd. En dan, als de oorlog voorbij is, durft ze eerst niet eens naar buiten. Het is de dag van de bevrijding van Nederland. Iedereen is buiten om het met elkaar te vieren, maar Rachel en haar zus Esther zijn te bang om naar buiten te gaan. Gelukkig is dit na een paar weken weer over. En Rachel en Esther zijn allang blij dat ze hun ouders weer kunnen zien. Omdat het huis in Venhuizen te klein is voor Rachel en haar gezin, moeten ze weer verhuizen. Als ze weer in Rijswijk zijn vraagt haar vader aan het gemeentehuis of er een huis vrij is. En na een tijdje is er een bericht dat er een heel groot huis is vrijgekomen. Een huis waar eerst een NSB er woonde, maar nu mogen zij erin wonen. Na een korte periode zit het huis vol met familieleden en kennissen die allemaal slachtoffers waren van de oorlog. Sommigen kwamen uit een concentratiekamp en anderen hebben de hele oorlog ondergedoken. Maar heel veel familieleden van Rachel zijn omgekomen in een concentratiekamp.
Over de acteur
Ida Vos (meisjesnaam Gudema) (Groningen, 13 december 1931 - Amstelveen, 3 april 2006) was een Joods-Nederlandse schrijfster. Zij schreef zowel voor kinderen als voor volwassenen.
In haar boeken gaat het dikwijls om haar ervaringen die zij tijdens de Tweede Wereldoorlog opdeed. Het meest werd zij bekend met het boek Wie niet weg is wordt gezien dat in 1982 werd bekroond.
Vanaf 1936 woonde ze in Rotterdam. Daar maakte ze in de meidagen van 1940 het Duitse bombardement mee. Vervolgens verhuisden ze naar Rijswijk. Vanaf 1943 zat het gezin Gudema ondergedoken, zij het dat zij en haar zus Esther van hun ouders waren gescheiden.
Na de oorlog was ze een tijdlang kleuterleidster. In 1956 trad ze in het huwelijk waaruit drie kinderen voortkwamen. Halverwege de jaren zeventig was ze een tijdje opgenomen vanwege opgedane trauma's tijdens de oorlog. Dit zette haar er toe aan om daarover te schrijven, eerst in de vorm van gedichten, later verhalenderwijs en nog later in de vorm van kinderboeken. Met name de beknotting van de vrijheid door de Duitse bezetter en wat ze meemaakte tijdens de onderduikperiode staan daarin centraal.
Ida Vos overleed op 74-jarige leeftijd.

Leeservaringen
Onderwerp
- Spreekt het onderwerp van het verhaal je aan of niet? Hoe komt dat?
Ja het spreekt me wel aan want het gaat over de oorlog en dat vind ik interessant.
- Wordt het onderwerp verrassend uitgewerkt of behoorlijk voorspelbaar?
Nee helemaal niet, want je weet nooit wat er allemaal gaat gebeuren in oorlogstijd.
Gebeurtenissen
- Bevat het verhaal genoeg gebeurtenissen om je te blijven boeien?
Ja het bevat goede gebeurtenissen want het is heel spannend wat er gebeurt en ik vind oorlog boeken heel leuk.
- Zijn de gebeurtenissen herkenbaar?
Ja, want ik heb nog wel meer verhalen gehoord over de oorlog.
Personages
- Is de hoofdpersoon een held(in) op wie je zou willen lijken? Wat spreekt je zo in hem/haar
aan?
Ja eigenlijk wel want wat zij mee maakt is best eng en dat vind ik heel knap van haar dat ze dat durft en daar wil ik wel op lijken.
- Welke beslissingen die door de personages worden genomen vind jij vreemd of onbegrijpelijk?
onbegrijpelijk, omdat de personage heel veel lef heeft in het verhaal.
Bouw
- Is het verhaal spannend opgebouwd? Wat maakt het wel of niet spannend?
Ja het is sowieso spannend op gebouwd want ze worden gebombardeerd en moeten onderduiken.
- Vind je dat de gebeurtenissen logisch op elkaar volgen?
Ja, het klopt precies
Taalgebruik
- Vind je het verhaal lastig of makkelijk om te lezen? Heeft het taalgebruik hiermee te maken?
Ik vind het makkelijk om te lezen want het is een leuk boek en dat maakt het ook makkelijk.
- Zijn de zinnen makkelijk te lezen en bevat het verhaal weinig moeilijke woorden of juist niet?
het is makkelijk te lezen, want het bevat geen moeilijke woorden.
verwerkings opdracht
Interview,
- Hoe voelde je tijdens de oorlog toe je zat ondergedoken? Ik was angstig want ik was bang dat we werden gepakt door de Duitsers.
- Toen de oorlog voor bij was heb je je leven weer snel op gepakt? Ja en nee want ik was nog steeds bang maar na een tijdje kwam ik er wel over heen en heb ik me leven weer goed opgepakt ik kreeg veel steun van me familie natuurlijk.
- Hoe was het leven toen je zat ondergedoken? Nou ik mocht helemaal niks ik had ook niks te doen het enige was stil zijn en spelletje doen in me dag boek schrijven enzovoort.
- Hoe vaak ben je verhuisd in de oorlog? In totaal ben ik wel 5 keer verhuisd om onder te duiken omdat het telkens niet veilig was.
- waar woonde je voor de oorlog? Met mijn ouders en zusje in Rotterdam.
- was het nog moeilijk om een huis te vinden na de oorlog, omdat jullie in de oorlog telkens moesten verhuizen? Ja, we gingen terug naar Rijkswijk en hebben daarin het gemeente huis gevraagd of er nog een huis vrij was maar dat was niet zo maar naar een tijdje kwam er een heel groot huis vrij waar eerst een NSB er in heeft gewoond.
- heb je nog veel familie terug kunnen vinden naar de oorlog? Ja nog wel redelijk wat familie is terug gekeerd maar de meesten zijn allemaal om gekomen in een concentratiekamp.
- zaten jullie alleen op de onderduik adressen of waren er ook meer mensen bij? Er waren overal wel meer mensen bij maar dat was nog niet super erg maar op 1 onderduik adres was een heel klein kamertje waar het heel druk was.
- was je de hele tijd samen met je ouders en zusje Esther? Nee niet altijd mijn ouders moesten bij het laatste onderduik adres naar een ander adres.
- Maar hoe gaat het nu met je denk je der nog veel aan? Praat je er makkelijk over met iedereen? het gaat nu echt heel goed met me ik denk er nog steeds wel aan het dat gaat ook niet meer over denk ik maar ik heb wel gewoon een gelukkig leven ik praat er open over wat ik vind dat iedereen dit wel mag weten.